Životopis Kirsten

16. dubna 2007 v 19:10 |  Kirsten Dunst

Životopis


Kirsten Caroline Dunst se narodila ve městě Point-Pleasant ve státě New Jersey dne 30. dubna 1982 Klausovi a Inez Dunstovým. Před filmovými kamerami se poprvé objevila ve třech letech, a to v reklamě na panenky. Nabídky se začaly hromadit a Kirsten se stále častěji objevovala v reklamních spotech - celkem jich natočila více než sedmdesát.

První výhradně filmovou roli Kirsten získala coby sedmiletá holčička, ve filmu Woodyho Allena Příběhy z New Yorku si zahrála Lisinu dceru. V roce 1990 se stěhuje se svojí matkou a bratrem Christianem do Los Angeles a ještě v témže roce v režii Briana De Palmy natáčí velký propadák Ohňostroj marnosti, kde si zahrála dceru Toma Hankse, jistou Campbell McCoy. V roce 1994 udělala velký skok ve své kariéře, když si zahrála upírku Claudii po boku hvězd a nejžádanějších herců té doby Toma Cruise a Brada Pitta ve filmu Interview s upírem (a ačkoliv se o filmu napsalo mnoho kritických poznámek, tak Kirsten si vysloužila velmi vysoká hodnocení), za které byla nominována na Zlatý Globus, MTV Award pro skokana roku (proměněná nominace) a Saturn Award pro nejlepší mladou herečku. Ve stejném roce si zahrála také s Winonou Ryder ve filmu Malé ženy a s Kirkem Douglasem v komedii Greedy.

V roce 1995 byla časopisem People Magazine vybrána mezi padesát nejkrásnějších lidí světa. Dalším jejím úspěšným filmem se stalo Jumanji, kde hrála spolu s Robinem Williamsem. Svůj hlas propůjčila do Disnyeho díla Anastasia a také pro film Children Remember the Holocaust.

S Robertem De Nirem a Dustinem Hoffmanem si poté zahrála ve vysoce hodnocené politické satiře Vrtěti psem (rok 1997).

Rok 1999 pro ni byl zlomovým, protože se začala objevovat ve filmech, kde hrála mladé ženy, místo aby dále vystupovala v roli "předčasně vyspělé dívky".

Její nejpropracovanější role je jistě z jejího snímku Těhotná v patnácti, ve kterém coby patnáctiletá studentka otěhotní a i přes nevůli vlastních rodičů se rozhodne o dítě postarat. Bylo jasné, že dobrých filmů bude přibývat - jedním z nich je například Smrt panen v režijním debutu Sophie Coppollové.

Velice průměrný horor Vrána 3 je díky Kirsten mnohem lépe koukatelný, ale pokud svým výskytem nějaký film opravdu zachránila, tak jím rozhodně je scénáristická fraška Bravo, Girls!, který se prakticky nedá označit za nic jiného, než za přehlídku krásných dívčích těl - což je asi jeden ze dvou důvodů, pro který byste měli tento snímek vidět. Tím druhým důvodem samozřejmě není nic jiného než Kirsten Dunst, která si zaslouží mnohem lepší role - nebo alespoň role v mnohem lepších filmech.

Do velice dobrého snímku Šílená/Krásný, který je jedním z těch lepších teenagerských filmů, ji obsadil vcelku neznámý režisér John Stockwell. Ale na svoji zatím největší roli si počkala do roku 2002, kdy byl natočen Spider-Man. Tento film vydělal v prvním víkendu 114 844 116 $ a celosvětové tržby činí neuvěřitelných 821 700 000 dolarů! Poté Kirsten natočila ještě Věčný svit neposkvrněné mysli - film s vynikajícím scénářem, film s vynikajícím hereckým obsazením (zahrála si spolu s Jimem Carreym, Kate Winslet a Elijah Woodem) a hlavně film s vynikající režií a Úsměv Mony Lisy (s Julií Roberts). Jejím nejnovějším filmem je Wimbledon, romantika ze sportovního prostředí.

A co bude dál? Jasné je již natáčení Spider-Mana 3, kde by Kirsten opět měla ztvárnit postavu Mary-Jane Watson. Dálšími filmy, které se připravují jsou Elizabethtown a Marie Antoinetta.

Filmografie:

2004 Spider Man 2 /Spider Man 2/ - Mary Jane Watson
2003 Věčný svit neposkvrněné mysli /Eternal Sunshine of the Spotless Mind/
2003 Úsměv Mony Lisy /Mona Lisa Smile/ - Betty Warren
2003 Levity
2003 Kaena: The Prophecy - Kaena
2002 Spider-Man /Spider-Man/ - Mary Jane Watson
2001 The Cat's Meow - Marion Davies
2001 Šílená/Krásný /Crazy/Beautiful/ - Nicole Oakley
2001 Skousni to! /Get Over It/ - Kelly Woods/Helena
2000 All Forgotten - Zinaida
2000 Deeply - Silly
2000 Bravo, Girls! /Bring It On/ - Torrance Shipman
2000 Luckytown blues /Luckytown/ - Lidda Doyles
2000 Vrána 3: Návrat /The Crow: Salvation/ - Erin Randall
1999 Čmuchalky /Dick/ - Betsy Jobs
1999 Drop Dead Gorgeous - Amber Atkins
1999 Smrt panen /The Virgin Suicides/ - Lux Lisbon
1999 The Devil's Arithmetic (TV) - Hannah Stern
1998 Strike! - Verena von Stefan
1998 Malí válečníci /Small Soldiers/ - Christy Fimple
1998 Fifteen and Pregnant (TV) - Tina Spangler
1997 Odvážné srdce /True Heart/ - Bonnie
1997 Vrtěti psem /Wag the Dog/ - Tracy Lime
1997 Věž hrůzy /Tower of Terror/ (TV) - Anna
1997 Buffy přemožitelka upírů (TV seriál) v epizodě: "Inca Mummy Girl"
1997 Gun (TV seriál) - Sondra v epizodě: "The Hole"
1997 Krajní meze (TV seriál) - Joyce Taylor v epizodě: "Music of the Spheres"
1996 Touched by an Angel (TV seriál) - Amy Ann McCoy v epizodě: "Into the Light"
1996-1997 ER (TV seriál) - Charlene Chiemingo
1996 Matka noc /Mother Night/ - mladá Resi Noth
1996 Ruby Ridge: An American Tragedy (TV) - Sara Weaver
1995 Jumanji /Jumanji/ - Judy Shepherd
1994 Malé ženy /Little Women/ - mladší Amy March
1994 Interview s upírem - Claudia
1994 Greedy - Jolene
1993 Darkness Before Dawn (TV) - Sandra Guard
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál) - Hedril v epizodě: "Dark Page"
1993 Sisters (TV seriál) - Kitten Margolis v epizodě: "The Land of Lost Children"
1993 Sisters (TV seriál) - Kitten Margolis v epizodě: "Dear Georgie"
1990 Ohňostroj marnosti /The Bonfire of the Vanities/ - Campbell McCoy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veeeri Veeeri | Web | 19. dubna 2007 v 20:36 | Reagovat

AHOJ UŽ ZAČALO HLASOVÁNÍ O NEJ BLOG

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama